Що робити, якщо сумніваюся в Божій волі щодо свого життя?

Читай також

  • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
  • Презентація книги сестри Антонії Шелепило «Плани на завтра. Старий Завіт: Нові лінзи для Божого Слова»
  • Знову з’явилася можливість пройти курс «Документи Католицької Церкви про шлюб та сім’ю»
        • Що робити, якщо сумніваюся в Божій волі щодо свого життя?

          Ви коли-небудь сумнівалися в Бога і в Його плані для вашого життя?

          З 5 років я запитував у своїх батьків: «Звідки взявся Бог?». Ще з дитинства подібні питання стали відігравати важливу роль у моїй вірі. Вважаю, щось схоже знайоме більшості з нас. І відтоді, як наші батьки відповідали нам ― «чесно кажучи, я не знаю», деяка невизначеність також стала значною частиною нашої віри.

          Питання ― це наш спосіб пізнання істини. А невизначеність ― часто просто реальний стан речей, з яким нам доводиться вживатися. Але сумніви в Бога ― це інше. Сумнів ― це те, що приходить, коли ви задаєте питання, але відповідь на нього вас не задовольняє, не дає чіткого визначення або не відповідає вашим очікуванням. Сумнів викликає у багатьох з нас сильне відчуття незручності.

          Воно викликає у тих із нас, хто зазвичай не схильний ставити багато складних питань, бажання змінити тему розмови або просто потиснути плечима і радісно визнати: «Я не знаю, але Бог знає, і це все, що має значення!». І це змушує всіх інших, насправді борються з тягарем питань без відповідей, почувати себе поганими християнами, які не мають достатньо віри.

          Припинімо вдавати, що у нас все чудово!

          Розмови християн часто звучать як автоматично згенеруване повідомлення. У нас є заздалегідь сформовані авто-відповіді, які спрацьовують в тому випадку, коли хтось вимовляє певну фразу або задає певні питання. Я впевнений, ви вже чули раніше подібні авто-відповіді. Можливо, ви навіть і самі їх виголошували.

              «Бог не дає тобі більше, ніж ти можеш винести».

              «Все можу в Ісусі Христі».

              «Тобі просто потрібно довіритися Йому. Він знає, що робить ».

          Ці висловлювання вимовляються з хороших спонукань, але часто передають зовсім інше послання, ніж передбачалося. Через подібні фрази багато з нас розглядають християнство як релігію людей, які завжди виглядають так, ніби абсолютно довіряють Богу і знають що сказати за будь-яких обставин. Коли ми вже випробували це почуття багато разів, ми починаємо відчувати себе так, ніби з нами щось не так, коли боремося з нашими сумнівами в Бога. Тому замість того, щоб бути чесними в цьому, ми зберігаємо мовчання.

          Адже ми не хочемо, щоб хтось подумав, що ми не довіряємо Богу.

          Ми думаємо, що ніхто інший не бореться з сумнівами так, як ми, тому нам ще важче зізнатися іншим, що ми сумніваємося в Бозі і Його планах.

          Зрештою, ми не зізнаємося чесно в своїх сумнівах, бо боїмося осуду. Вважаємо за краще виглядати як ідеальні віруючі, навіть якщо це означає просто робити вигляд, що у нас є віра, ніж бути чесними віруючими, у яких дійсно є питання.

          Ми чинимо так, тому що відчуваємо самотність.

          Ми думаємо, що тільки ми одні боремося зі сумнівами. Але правда в тому, що ми не самотні в цьому. У нас є сумніви так, як і у всіх інших; ми поводимося так, ніби у нас більше віри, ніж є насправді; і ми відмовляємося зізнатися в цьому через страх осуду, як і всі інші.

          Але люди не потребують, щоб ви були сильними. Що їм насправді потрібно ― щоб ви мали сміливість зізнатися в своїх труднощах. Їм потрібно, щоб ви були чесним християнином, готовим до того, щоб ризикнути і заявити: «З цим у мене дійсно труднощі. У мене немає відповідей, і хоча я хочу довіряти Богу, мені дуже важко ».

          Щирість ламає перешкоди для інших людей і допомагає їм зрозуміти, що їх зусилля – це нормально, в порядку речей. Коли ми чесно визнаємо свої труднощі, це звільняє і інших для того, щоб бути відвертими. Коли хтось визнає свою вразливість, інші зазвичай слідують його прикладу.

          Щирість надає Богу більше можливостей для дії.

          Але нам недостатньо просто бути чесними один із одним. Нам потрібно бути чесними з Богом, а сумніви в Бога ― ключова складова нашої віри.

          Ваші питання вже точно не лякають і не ображають Бога. Він не є диктатором, який спраглий послуху без питань. Він ― люблячий Батько, який хоче, щоб ви довіряли Йому з чистим серцем, як дитина. Тому Він охоче вислуховує всі ваші питання і сумніви.

          У Біблії сказано про чоловіка, який відчайдушно потребував дива від Ісуса. Коли Ісус запитав, чи вірить той чоловік по-справжньому в Його допомогу, той відповів: «Вірую, Господи! Допоможи мені в моєму невірстві»(Марка 9:24).

          Тільки щирість, а не ставлення за принципом «прикидайся, поки сам не повіриш», приведе вас до справжнього миру в серці.

          Адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
        • Презентація книги сестри Антонії Шелепило «Плани на завтра. Старий Завіт: Нові лінзи для Божого Слова»
        • Знову з’явилася можливість пройти курс «Документи Католицької Церкви про шлюб та сім’ю»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"